YÜZEYSEL VARİSLERİN TEDAVİSİ
Varisli damarlar genişlemiş, uzamış, kıvrımlı, deri altı damarlar ≥3 mm’dir. Altta yatan bir fonksiyonel venöz (toplar damar) bozukluğun varlığında ortaya çıkabilir. Bireylerin%50’ye varan kısmında mevcutturlar. Risk faktörleri şunları içerir: İlerleyen yaş, aile öyküsü, uzun süre ayakta durma, artan vücut kitle endeksi (kilo), sigara içmek, egzersizden uzak yaşam tarzı ve kadınlarda hamilelik dahil yüksek östrojen durumlarıdır. Çoğunlukla örümcek damarlar olarak adlandırılan telenjiektaziler en yaygın olanıdır. Tedavi hedefleri seemptomlarda iyileşme (ağrı veya ağrı, ağırlık, şişme, kuru ve / veya tahriş olmuş cilt ve gerginlik dahil) ve görünüşün iyileştirilmesidir. Tedavi seçeneği olarak yaşam tarzında değişiklikler yapmak faydalı olabilir. Bunlar bacakların dinlenme halindeyken kaldırılması, varis çoraplarını giyilmesi ve egzersiz yapılması olarak sayılabilir. Öte yandan damarı tıkama vesilesiyle büzüştüren ilaç ile tedavi yöntemi ya da damarda hasar oluşturmasıyla işlev gösteren lazerle ya da radyofrekans ile tedavi yöntemleri vardır. İlaç ile tedaviye skleroterapi denir. Skleroterapi yüzeysel bacak damarlarının çoğu için, telanjiektaziler, retiküler damarlar ve küçük varisli damarlar için tercih edilen tedavidir. Skleroterapinin yapılamaycağı durumlar; akut toplardamar tıkanıklığı veya iltihaplanması, hamilelik, şeker hastalığı, orta ila şiddetli çevresel atar damar hastalığı ve patent foramen ovale (kalpte delik) olmasıdır.
Skleroterapi İşlemi Sonrası İyileşme Süreci:
Hastalarıma işlem sonrası ilk 24 saat varis çorabı öneririm ardından yaklaşık 3 hafta boyunca sadece gündüzleri giymelerini tavsiye ederim. Aşırı yoğun egzersizden yaklaşık 4 hafta uzak kalmalarını tavsiye ederim. Tekrarlama ihtiyacı olursa (ki hedeflenen ilk işlemde %60-80’ninin kaybolmasıdır) bu 6 hafta sonra yapılabilir.
Skleroterapi İşlemi Sonrası Komplikasyonlar:
Ağrı, ülser olması, ilacın verildiği alanda renk koyulaşması, yüzeyel damar iltihaplanması, derin toplardamarda pıhtılaşma, damarlara pıhtı atması ve anafilaksi (yaygın alerji) olarak sayılabilir.