YAĞ GREFTİ UYGULAMALARI
Yağ grefti uygulamaları vücutta volüm kaybı olan yerlere ya da ek volüm takviyesi düşünülen hemen hemen her yere yapılabilirler. Bunlar yüz gençleştirmeye yönelik olarak nazolabial (burun yanak geçişindeki oluk) bölgeye, elmacıkları daha belirginleştirmek elmacıkların olduğu bölgeye, alt göz kapağı yanak geçişindeki oluk kısmı daha pürüzsüz bir geçiş haline getirebilmek adına bu bölgeye, göz küresi çevresindeki çukurlara yönelik, ince dudakları kalınlaştırmaya ve şekillendirmeye yönelik, burun sırtını şekillendirmeye yönelik, kaşları hacim etkisiyle kaldırmaya yönelik olarak alın bölgesine, yaşlanma ile el sırtlarında olan volüm kaybını dengelemek için el sırtlarına, meme ve kalça büyütme ameliyatlarında gerek tek başlarına gerekse de hibrit prosedürlerde protezler ile, genital bölgede dış dudaklardaki volüm kaybının giderilmesinde, erkek genital organının ebat olarak hacminin arttırılmasında, çene ucuna, yanık sonrası yaraların tabanına ve bunlara benzer ihtiyaç duyulan hemen hemen her anatomik bölgede kullanılabilirler. Ya da yüksek miktarlarda inceltilerek “nano fat graft-nano yağ grefti” olarak ince kırışıklıkların tedavisinde kullanılabilirler. İhtiyaç duyulan yağ doku miktarı fazla değilse şayet bu işlem klinik koşullarında lokal anestezi altında günübirlik olarak bile yapılabilir. Özellikle karın bölgesi ya da gövde yan bölgelerine yaklaşık 0.5 cm’lik deliklerden girilen demir metal çubuklar ile yağ doku elde edilir. Elde edilen yağ doku birtakım işlemlerden geçirildikten sonra hedeflenen bölgelere enjekte edilebilir hale gelir. Yağ grefti uygulamaları ile ilgili akılda tutulması gereken verilen miktarın yaklaşık %60 bir yıl sonra verildiği yerden emilecektir. Yağ greftleri ile ilgili en önemli avantaj greft kişinin kendi dokusu olduğundan alerjik reaksiyon beklenmez.
Yağ Grefti Uygulaması Sonrası İyileşme Süreci:
Yağ grefti uygulaması lokal anestezi altında klinik ortamında yapıldıktan sonra hasta aynı gün taburcu edilebilir. Hastalara işlem sonrası ilk 24 saat soğuk uygulama yapmalarını tavsiye ederim.
Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici ve gerekli ilaçları reçete ederim.
Hastalarıma ilk 3 gün başları yüksekte olacak şekilde belden 45o derece bükülü pozisyonda uyumalarını tavsiye ederim.
Yağ Grefti Uygulaması Sonrası Komplikasyonlar:
Yağ greftinin verildiği hatlarda düzensizlik, yağ dokuda yumrulaşma/topaklanma, asimetri, enfeksiyon, hematom, yağ dokunun verildiği yerden başka yere göç etmesi/yer değiştirmesi, sinir hasarı, kas hasarı, yapılan bölgeye özgü komşu anatomik yapılarda hasarlanma (tükürük bezi hasarlanması gibi), cilt hasarı ve atar damar tıkanmasına bağlı olarak tıkanan atar damarın beslediği doku sahasında çürüme (dudakta çürüme, körlük vb. gibi), yağ doku da çürüme ve yağ kist oluşumu yağ grefti uygulamaları sonrası komplikasyonlar arasında sayılabilirler.