UYLUK (BACAK) GERME AMELİYATI
Uyluk germe ameliyatı için endikasyon cilt gevşekliğinin varlığıdır. Cilt gevşekliği olmadan uyluk şekillendirme tek başına liposakşın ile sağlanabilir. Çözülmemiş depresyon, obezite varlığı, gerçekçi olmayan beklenti hastalar, uzun bir yara izini veya yaygın komplikasyon olasılığını kabul etme isteksizliği olan hastalar, büyük kilo kaybı sonrası dengesiz kronik hastalığı (kardiyovasküler hastalığı, postflebitik sendromu veya lenfödemi) olan hastalar bu ameliyat açısından uygun aday değillerdir.
Uyluk Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:
Hastalarımda ameliyat esnasında konulmuş olan drenleri (biriken kanı tahliye etme aparatı) çıkarırım.
Hastalarımı ameliyat sonrası 1. veya 2. günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim. Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim.
Hastalarıma ameliyat sonrası iki haftalık süreçte bacaklarından ayaklarına kadar devam eden baskılı sargı ve özel bası kıyafeti giymelerini tavsiye ederim.
Hastalarımın alınması gereken dikişler olmaz. Ameliyat sahasının iyileşme durumuna göre pansuman süreci olur. Uyluk germe ameliyatı takip sürecinde yara yerlerinin temiz tutulması ve pansumanının yapılması elzemdir.
Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm. Hastalarıma hareket etmedikleri müddetçe istirahat pozisyonundayken bacaklarını yastıklarla destekleyerek yukarı kaldırmalarını öneririm.
Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir.
Hastalarıma 3. haftadan itibaren ameliyata bağlı izleri azaltmaya yönelik tavsiyelerde ve işlemlerde bulunurum. Yara izi iyileşmesi açısından gereklilik halinde yaklaşık 3 ay silikon tabaka kullanımı tavsiye ederim.
Hastalarımın ameliyat sahasındaki izlere yönelik bir yara izi azaltma işlemi gerekecekse bunu ameliyat sonrası birinci yıla planlarım.
Uyluk Germe Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:
Güncel olarak komplikasyon oranları tekniğe göre %43 ile %67 arasında değişir. Bu komplikasyonlar:
Seroma (ameliyat sahasında vücut sıvısı birikmesi, dren hortumlarının çekilmesi sonrası ortaya çıkabilir. Geniş çaplı iğne aspirasyonu ve kompresyon giysileri ile tedavi edilir; tekrarlayan durumlarda drenlerin yeniden takılması gerekebilir. Yaralı bir boşluk oluşmuşsa, tedavi özel ilaçlar (sklerozan) veya cerrahi gerektirebilir).
Lenfatik komplikasyonlar: Lenfödem veya lenfoseller (aspirasyondan sonra hızla yeniden birikebilen, saman rengi, sulu sıvı içeren sert, derin, hafif hassas şişliklerdir). Lenfoseller, uzun süreli kapalı emme drenajı ile tedavi edilir.
Deri çürümesi, dikiş hattı ayrılması gibi kesi hattı yara komplikasyonları (ayrılma, enfeksiyon, kısmi cilt çürümesi). Yara komplikasyonları titiz bir yara bakımı ve hijyen ile önlenebilir. Yara komplikasyonları yerel yara bakımı ile tedavi edilebilir.
Cilt deformiteleri (köpek kulakları), cilt düzensizlikleri ve çöküntüler (Hipertrofik yara izi, yara izi göçü)
Yara kapanmasının gerginliği nedeniyle kalçanın düzleşmesi
Bacak içinde sarkmanın nüksetmesi
Uzamış lenf damarlarına bağlı olmayan ödem
Genital bölge ve dudaklarda çekmelere bağlı şekil değişikliği