MEME BÜYÜTME AMELİYATI

Yurtdışı verilerine göre liposakşın sonrası en çok yapılan estetik ameliyattır. İçerdiği dolgu maddesine göre dünyada temel olarak “saline” dediğimiz içerisinde sıvının olduğu, çift lümenli olan “Becker” ya da silikon materyalden yapılı olan üç çeşit protez/implant kullanılmaktadır. Ülkemizde meme büyütme ameliyatlarında kullanılan implantların neredeyse tamamı silikon implantlardır.

SİLİKON PROTEZ/İMPLANT İLE MEME BÜYÜTME AMELİYATI

Hastanın Ameliyatı Talep Gereklilikleri:

Meme boyutunun büyütülmesi

Emzirme öncesi meme görünümünü geri kazanılması

Meme asimetrisini düzeltilmesi

Meme şeklinin ve hacmini geliştirilmesi

Vücut imajını, simetrisini ve dengesini iyileştirmesi

Kıyafet uyumunu iyileştirmesi

Memenin dikleştirmesini sağlama ve dekoltede iyileştirme sağlanması

Doğum sonrası memenin sönmesinin ortadan kaldırılmasında

Silikon ile Meme Büyütme Ameliyatına Engel Sakıncalar:

Önemli meme hastalığı (örneğin, şiddetli fibrokistik hastalık, duktal hiperplazi, meme kanseri)

Kollajen vasküler hastalık

Vücut dismorfik bozukluk

Psikolojik istikrarsızlık

Sosyal istikrarsızlık (ör. Boşanma veya ayrılık, bir ilişki arama)

Arkadaşlarının, ailesinin veya partnerinin baskılarına tepki veren hasta

Hasta <18 yaş

İmplant Seçimindeki Değişkenler:

Protezin Volüm/Boyut Seçimi: Hasta ile beraber hastanın arzu ettiği büyüklük başka kadınların örnek görselleri üzerinden konuşularak makul ölçüde büyütme sağlanır. Yaklaşık her 125-150 cc de meme de bir cup büyüme olur. Ameliyat öncesi özel aparatlar ile ölçüm yapılabilir. Ayrıca birey ameliyat sonrası giymek istediği yeni bir sütyeni de görüşmeye getirebilir. Son kertede karar ameliyat esnasında deneme boylarının kullanılması ile hastanın beğenisine yönelik olarak verilir. Meme protez boyutunda büyüme oldukça dokuların ve cildin gerilmesi ve incelmesi, kendini daha fazla belli etmesi ve çekmeye bağlı dışardan bakıldığından dalgalanmaların görülmesi gibi riskler ve diğer komplikasyonlar da (özellikle >400 cc) artmaktadır.

Protezin Yüzey Seçimi: Silikon meme implantlarda içerik aynı iken içeriği kaplayan zarfın düz ya da pürtüklü olmasına göre iki seçenek vardır.

Düz Yüzey: 

Avantajlar

  • Daha ince kapsül oluşturur
  • Daha az hissedilir
  • Daha düşük BIA-ALCL riski

Dezavantajlar

  • Daha yüksek kontraktür (çekme) oranları: 
  • Kontraktürü önlemek için yer değiştirme egzersizleri gerektirir

Pürtüklü Yüzey:

Avantajlar

  • Daha düşük kontraktür oranına sahiptir
  • Daha az yer değiştirme ve implant rotasyonu

Dezavantajlar

  • Kendini daha çok belli eder
  • Çekmeye bağlı dalgalanma daha yaygın
  • Mevcut verilere dayalı olarak BIA-ALCL ile daha fazla ilişkilidir

Protezin Şekil Seçim: Silikon implantlar konulduğunda yukarı-aşağı yön ayrımı olmayan yuvarlak implantlar ya da meme şeklini taklit ederek üretilmiş meme duruşu gibi alt tarafı üst tarafına göre daha dolgun olan anatomik implantlar olarak iki gruba ayrılır.

Yuvarlak (Dairesel) İmplantlar:

Avantajlar

  • Birçok farklı projeksiyon ve boyutta sunulur

Dezavantajlar

  • Daha az doğal görünüm

Anatomik (Şekilli) İmplantlar: Bu implantlar sadece pürtüklü olarak mevcutturlar.

      Avantajlar

  • Daha doğal görünüm verirler
  • Daha az üst dekolte geçiş doluluğu 
  • Daha doğal üst dekolte geçiş çevresi 

Dezavantaj 

  • Doğru ve simetrik olarak yönlendirilmelidir 
  • Zamanla yer değiştirmeye bağlı pozisyonu verilene kadar meme şeklinde geçici bozulmaya neden olabilir

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:

Hastalarımda ameliyat esnasında dren (biriken kanı tahliye etme aparatı) koyma ihtiyacı duymadığımdan ameliyat sonrasında dren çekme işlemi olmuyor.

Hastalarımı ameliyat sonrası birinci günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim.

Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim.

Alınması gereken dikişler olmaz.

Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm. 

Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir.

Hastalarıma ameliyat sonrası ilk bir hafta uyurken sırtlarının yastıkla destekli yüksek olarak uyumalarını tavsiye ederim.

İlk haftadan sonra gündelik işlerini ve el seviyesindeki işlerini ve 1-2 kiloluk ağırlıkları kaldırabilmesini salık veririm. Kısıtlamalar haftalık süreçlerle kaldırılıp 1. ay sonunda hiçbir kısıtlama kalmaz. Birinci Ay sonunda üst gövdeyi ilgilendiren sportif faaliyetlere başlanabilir.

Hastalarıma 3. haftadan itibaren ameliyata bağlı izleri azaltmaya yönelik tavsiyelerde ve işlemlerde bulunurum.

Hastalarıma en az 6 hafta boyunca gece ve gündüz özel toparlayıcı/sporcu sütyen kullanmalarını öneririm.

Hastalarıma ameliyat sonrası 6. ayda kontrol ultrasonu çektirmelerini öneririm. Ayrıca hastalarımın 3. yılda kontrol amaçlı meme MR’ı görüntülemesi öneririm.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar: 

Erken Dönem: Meme başı hissinde değişiklik, seroma (birçoğu bir haftada kendiliğinden emilir, sebat edenler ultrason eşliğinde tahliye edilir), hematom (ağrı, asimetri ve kapsül kontraksiyonuna/çekmeye yol açabilir), enfeksiyon (olursa implant çıkarılmak zorundadır), meme başından süt gelmesi, asimetri.

Geç dönem: Protezlerin orta hatta kaymasına bağlı olarak memelerin birleşmesi, göğüs duvarı deformiteleri, katlanma, silikon zarfın yırtılması/içeriğin akması (implantın çıkarılmasını gerektirir), kapsül kalsifikasyonu (kapsülün çıkarılması gerekebilir), implantın yer değiştirmesi(cerrahi müdahele gerektirebilir), çift-baloncuk/şelale görüntüsünün oluşması (cerrahi müdahele gerektirebilir), kapsül kontraksiyonu (hemen hemen her hastada ilk yılda görülür, 3. veya 4. Şiddete ulaşırsa cerrahi müdahele gerektirir).

Meme İmplantı İlişkili Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (Mİİ-ABHL):

Nadirdir. Tedavi edilebilen bir lenfoma çeşididir. Meme dokusunun kanseri değildir. Hayatı boyunca bu hastalığı edinme riski Amerika’dan gelen verilere göre 1:30,000. Protez sonra ortaya çıkma süresi ortalama 8. yıldadır. Pürtüksüz implantların Mİİ-ABHL ile olan kesinleşmiş bir vaka ilişkisi saptanamamışsa da pürtüksüz implantların bu hastalığa neden olmayacağı anlamına gelmez. Geç dönemde oluşan seromalar bu anlamda şüphe uyandırmalıdırlar. Tedavisi protezlerin ve kapsüllerinin çift taraflı tamamen çıkarılmasıdır. Nadiren radyoterapi ve kemoterapi gerekebilir.

YAĞ TRANSFERİ İLE MEME BÜYÜTME AMELİYATI

Liposakşın (kanül/özel metal çubuk yardımı ile vücuttan yağ aldırılması) ile elde edilen yağ greftleri (doku) belli işlemlerden geçirildikten sonra memeyi büyütmede kullanılabilirler. Kişinin kendi dokusu olmasından ötürü yabancı cisimlere bağlı sorunların hiçbiri görülmez. Fakat her seferinde memeler verilebilecek yağ doku miktarı sınırlı olduğundan istenilen miktarlarda meme büyütmesi elde edilemeyebilir. Ayrıca yağ dokularının meme dokusu içerisinde beslenemediği durumlarda yağ nekrozu (çürüme) gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Her zaman ameliyat gerektirmezse de bu durum eğer meme içinde sertleşme gibi sorunlara yol açarsa ya da enfeksiyona yol açarsa hastanın yeniden ameliyat olmasını gerektirebilir.

KOMBİNE/HİBRİT TEKNİK İLE MEME BÜYÜTME AMELİYATI 

Memenin meme implantı ile büyütüldüğü ve işlemin yağ grefti (doku) ile desteklendiği ameliyat yöntemidir. Bu yöntem ile protezle istenilen büyütme sağlanırken yağ ile de protez ve meme dokusu geçişlerinde ve dekoltede ince dokunuşlar ile iyileştirmeler yapılarak optimal sonuçların eldesi amaçlanmaktadır. Ameliyat sadece meme implantı ile meme büyütme risk ve komplikasyonları ile beraber yağ vermeye bağlı olası risk ve komplikasyonları da taşır. Gereklilik halinde ameliyat sonrasında kontrol amaçlı meme ultrason görüntülemesi yapılır.

Estetik Cerrahi