LİPOSAKŞIN (YAĞ ALDIRMA) AMELİYATI
Kadın İdeal Vücut Hatları: Göğüs kafesinin altındaki iç bükey görüntü kalçalar ve bacaklar üzerinde bir dış bükeyliğe dönüşür. Bacakların iç ve dış taraflarının hafif dış bükey görüntüsü vardır. Kalça kıvrımı, bacak yanlarında ahenkli bir geçiş sağlar.
Erkek İdeal Vücut Hatları: Daha doğrusal bir silüet, göğüs kafesinin altında ve bacakların üzerinde daha az iç bükeylik ve dış bükeylik olur. Kalça kıvrımı kare ve doğrusaldır. Göbek altı bölge daha düz bir görünüme sahiptir.
Liposakşın ameliyatı öncesinde aspirin, NSAIDs (ibuprofen, arveles, dicloron, apranax…), sarı kantaron otu (diğer isimleri kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran), E vitamini, bitkisel çay ya da kan sulandırıcı ilaç kullanımından uzak durmak gerekir. Sağlık açısından kan sulandırıcı tarzı ilaçların kullanımı mevcut ise hasta bunu doktoruna bildirmelidir.
Liposakşın ameliyatı ucu kör fakat delikli metal boru çubuklar yardımı ile küçük deliklerden vücuda girilerek yağ dokunun vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. Bu anlamda günümüzde kullanılan cihazın çalışma prensibine bağlı olarak vakum destekli liposakşın, ultrason destekli liposakşın, güç destekli liposakşın, lazer destekli liposakşın, su destekli liposakşın, radyofrekans destekli liposakşın, SAFE liposakşın olarak yedi yöntem öne çıkmaktadır. Ülkemizde bunlar içerisinde en çok kullanılanlar vakum destekli konvansiyonel liposakşın ve ultrason destekli liposakşındır. Liposakşın ameliyatı bir kilo verdirme ameliyatı değildir. Bu ameliyat vücutta bölgesel olarak yağ dokunun şekillendirilmesi ameliyatıdır. Liposakşın işlemi çoğu zaman başka ameliyatlarda (kol germe, uyluk germe, karın germe, boyun germe…) daha etkin sonuç elde edebilmek için onlarla kombine edilebilmektedir. Bazı zamanlarda hasta ile yapılmış olan görüşmeye uygun olarak hastadan alınan yağlar özellikle yüz bölgesinde ya da volüm ihtiyacı olan başka bölgesel alanlarda doku takviyesi olarak kullanılabilmektedir. Elde edilen yağlar doku takviyesi olarak kullanılacaksa uygun ve özel işlemlerden geçirildikten sonra ameliyat öncesi kararlaştırılmış olan uygun yerlere takviye olarak kullanılabilirler.
Liposakşın Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:
Hastalarımı ameliyat sonrası 1. günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim.
Ameliyat sonrası liposakşın yapılmış bölgeler ve civarlarında morluklar oluşabilir. Bu morluklar kendi kendilerine geçeceklerdir.
Ameliyat sonrası 3.-5. günde ödem tavan yapar, 7.-10. günlerde morarmalar geçer, 4-6. haftalarda ödem çözünür. Liposakşın için vücuda verilen sıvıların da vücuttan atılmasıyla zamanla bir miktar daha zayıflama ortaya çıkar.
Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim. Ameliyat sonrası ağrı bireylerin ağrı eşiğine göre farklılık gösterir. Ağrılar için çeşitli ağrı kesiciler reçete edilir.
Hastalarıma ameliyat sonrası dört hafta (2 hafta gece gündüz + 2 hafta sadece geceleri) liposakşın yapılmış olan bölgeye özel korse kıyafeti giymelerini öneririm.
Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm.
Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını da duşta yıkayabilirler.
Hastalarım ameliyat sonrası 1. haftada işlerine dönebilirler.
Hastalarım ameliyat sonrası 3. hafta ameliyat öncesi aktivite düzeylerine dönebilirler.
Liposakşın Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:
Liposakşın ameliyatı sonrası en sık görülebilen komplikasyon simetri problemidir. Diğer komplikasyonlar vücutta ödem, liposakşın yapılan alanlarda uyuşukluk, enfeksiyon, hematom, yağın damarların içine kaçak yaparak akciğerlerde tıkama sonrası solunum yetmezliği yapması ve lokal anestezi ilacı olan lidokaine bağlı zehirlenmeler olabilir.