KARIN GERME (ABDOMİNOPLASTİ) AMELİYATI

Hasta açısından etkin sonuçlar ortaya çıkarabilen bir ameliyat olan karın germe ameliyatının birden fazla farklı seçenekleri söz konusudur. Hastanın hangi ameliyat seçeneğine uygun olduğuna hastanın fizik muayenesine ve hastanı beklentilerine göre karar verilir. Hafif yağlanması olup cilt fazlalığı olmayan hastalarda liposakşın ile çözüm üretilebilecekken cilt fazlalığının durumuna göre cerrahi kesi de söz konusu olabilmektedir. Cilt fazlalığının göbek altında ya da göbek üstünde karın ön tarafına sınırlı olması ya da tüm vücut ekseni boyunca devam etmesine bağlı olarak cerrahi ameliyat yönteminde ve hasta yönetiminde de değişiklikler olacaktır. Karın germe ameliyatında fizik muayene özellikle çok önem arz eder. Çünkü ameliyat sahasında daha önce geçirilmiş bir ameliyat izi varlığı ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar açısından uyarı niteliği taşır. Karın germe hasatlarında batın içi barsaklarda fıtıklaşma oranları yüksek olduğundan bu hasta grubuna ameliyat öncesinde ultrason görüntüleme yaptırmakta fayda vardır. Son olarak ameliyat öncesi çizim yapılırken hastaların giymeyi en çok sevdiği iç çamaşırı modelini beraberlerinde getirmelerini öneririm ki böylece iç çamaşırı referans alınarak çizim yapılabilir ve ameliyat sonrası kalacak izler manipüle edilmeye çalışılır. Karın germe ameliyatlarının özellikle liposakşın ile kombine edildiği durumlarda ortaya komplikasyon çıkma riski diğer bütün estetik ameliyatlara göre daha fazla olduğu akılda tutulmalıdır.

MİNİ KARIN GERME (MİNİ ABDOMİNOPLASTİ) AMELİYATI

Cilt doku fazlalığının sadece göbek altında sınırlı olması durumunda mini karın germe varsa sezaryen izi üzerine konumlandırılarak hastaya çözüm üretmede seçenek olabilir. Ameliyat izi sezaryen izinden daha uzun ve yukarı doğru seyirli olabilir. Her ne kadar bu izler bikini kıyafeti içerisinde gizli kalacak şekilde dizayn edilmesi planlansa da hastanın anatomik yapısına ve cerrahi teknik gerekliliğine bağlı olarak izler özellikle yanardan görülebilir olabilir. Mini karın germede bazen hastanın yan taraflarına kadın vücut hatlarındaki doğal görünümün verilebilmesi adına liposakşın kombinasyonuna da ihtiyaç duyulabilir. Mini karın germede hastanın göbek deliğinin yeri değişmez ve cerrahi olarak müdahalede bulunulmaz. Mini karın germede ihtiyaca binaen dren (cerrahi saha alanında biriken kanı ve sıvıyı tahliye etmeye yardımcı hortum) konulabilir. Mini karın germe hastalarımı hastanın genel sağlık durumu ve taleplerine göre aynı gün taburcu etmem söz konusu olabilir. Ameliyat sonrası bir aylık süreç boyunca korse kullanımı önerilir. 

TÜM KARIN GERME (ABDOMİNOPLASTİ) AMELİYATI

Cilt fazlalığının göbek deliği altı ve üstünde yaygın olduğu durumlarda tüm (klasik) karın germe ameliyatının yapılması uygun olabilir. Mini karın germeden farklı olarak klasik karın germe ameliyatında yeni bir göbek deliği oluşturulur. Ameliyat daha büyük çaplı bir ameliyattır ve cerrahi müdahale edilen vücut alanı daha fazladır. Çoğu klasik karın germe ameliyatında liposakşın ile kombinasyon daha etkin sonuçların ortaya çıkmasına yardımcı olur. Klasik karın germe ameliyatı sonrasında ameliyat sahasına dren (cerrahi saha alanında biriken kanı ve sıvıyı tahliye etmeye yardımcı hortum) konulur. Ameliyat kesisi varsa eski sezaryen izi üzerine ya da bikini kıyafeti içerisinde kalacak şekilde dizayn edilmeye çalışılır. Bazı durumlarda hastanın anatomisine bağlı ya da cerrahi tekniğin gerekliliklerine bağlı olarak ameliyat izinin iç çamaşırının dışına taşması söz konusu olabilir. Ameliyat sonrası süreçte en az bir aylık korse kullanımı gerekir. 

Karın Germe Ameliyatına Sakıncalı Durumlar:

Ciddi sağlık problemleri, gerçekçi olmayan cerrahi hedefler ve vücut dismorfik bozukluk, abdominoplasti için birincil kontrendikasyonlardır. Sağ, sol veya iki taraflı üst karındaki derin yara (ameliyat ya da travmaya bağlı) izleri, Şiddetli komorbid durumlar (ör. Kalp hastalığı, diyabet, morbid (ileri derecede) obezite [Vücut Kitle İndeksi> 40], sigara içimi), gelecekteki hamilelik planları, tromboembolik hastalık geçmişi ve hastanın kilosundaki hızlı dalgalanmalar göreceli sakıncalı durumları temsil eder. Kaburga altı yara izleri özellikle endişe vericidir ve bu hastaların çoğu geleneksel abdominoplasti için uygun adaylar değildir. Bu izler, ameliyat esnasında müdahale edilen dokunun ameliyattan sonra dayanacağı kan akışında bir kesintiyi temsil eder. Keloid oluşumuna yatkınlığı veya hipertrofik (kaba yara iyileşmesi) yara izleri olan hastalar, bu koşullarla ilişkili ameliyat sonrası kötü yara izi kalabileceğini kabul etmelidir. Ameliyat sahasına bitişik anatomik bölgelerdeki büyük deformiteler, şekilsiz sonuçlara ve kötü hasta memnuniyetine yol açabilir. Bu durum özellikle postbariatrik cerrahi (kilo verme ameliyatları) sonrası aşırı kilo kaybı olan hastalarında görülür. Bu hastalarda tek başına karın germe ameliyatları hasta memnuniyeti açısından yetersiz kalabildiği gibi olmaları gereken ameliyat da zaten klasik karın germe teamüllerinden farklı olarak ortaya çıkar.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:

Hastalarımda ameliyat esnasında konulmuş olan drenleri (biriken kanı tahliye etme aparatı) çıkarırım.

Hastalarımı ameliyat sonrası birinci günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim. (Mini karın germe hastalarında aynı gün de olabilir).

Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim.

Hastalarıma ameliyat sonrası erken süreçte yumuşak ve kabızlık yapmayan gıdalarla beslenmesini tavsiye ederim.

Alınması gereken dikişler olmaz. Ameliyat sahasının iyileşme durumuna göre pansuman süreci olur.

Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm. 

Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir.

Hastalarıma ameliyat sonrası 2-3 hafta uyurken sırtlarının yastıkla destekli yüksek olarak (belden yaklaşık 30o bükülü) ve dizlerden bükülü olarak uyumalarını tavsiye ederim.

Hastalarıma bir hafta boyunca belden bükülü olarak yürümelerini (özellikle tüm karın germe hastaları) sonrasında pozisyon olarak yavaş yavaş doğrulmaları yönünde tavsiyede bulunurum.

Hastalarıma 3. haftadan itibaren ameliyata bağlı izleri azaltmaya yönelik tavsiyelerde ve işlemlerde bulunurum. Yara izi iyileşmesi açısından gereklilik halinde yaklaşık 3 ay silikon tabaka kullanımı tavsiye ederim.

Altıncı haftaya kadar ağır egzersizlerin ve zorlayıcı sportif faaliyetlerin ertelenmesini öneririm.

Hastalarıma en az 1 ay boyunca gece ve gündüz özel korse kullanmalarını öneririm.

Hastalarımın ameliyat sahasındaki izlere yönelik bir yara izi azaltma işlemi gerekecekse bunu ameliyat sonrası birinci yıla planlarım.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:

Yerel (küçük) komplikasyonlar şunları içerir:

Hipertrofik skar ya da keloid gelişimi (kötü yara iyileşmesi). 

Köpek kulağı denilen dikiş hattının yanlarında kala fazla dokular. (Küçük cerrahi işlemler ile ortadan kaldırılabilirler.)

Hematom (ameliyat sahasında kan birikmesi)

Seroma (vücudun ameliyat sahasında sıvı üretmesi)

Ameliyat yeri enfeksiyonu

Yağ doku çürümesi

Ameliyat dikiş yerlerinde ayrılma: Küçük yara ayrılması yaygındır ve normalde kendi kendini sınırlar. Büyük yara ayrılması aşırı gerginliğe veya doku çürümesine bağlı olabilir.

Parestezi (karıncalanma/uyuşma) ve kalıcı uyuşma

Sistemik (büyük) komplikasyonlar şunları içerir:

Derin ven trombozu/pulmoner emboli (büyük damarlarda pıhtılaşma ya da akciğerlere pıhtı atması)

Artmış batın içi basınç

Göbek deliğinin çürümesi

Estetik Cerrahi