DUPUYTREN HASTALIĞI AMELİYATI

Dupuytren hastalığı avuç içi ve parmakları etkileyen bir yumuşak doku hastalığıdır. Avuç içerisinde başlayarak parmaklarda devam eden mevcut bantlarda kontrolsüz artış ve gerginlik olunca avuç içerisinde ve özellikle de 4. ve 5. parmaklarda zamanla çekme ve kapanma oluşmaya başlar. Alkol, sigara, şeker hastalığı, ellerin yoğun kullanıldığı meslekler ve epilepsi ilaç kullanımı hastalık açısından risk faktörü oluşturan durumlardır. Ameliyat ile amaçlanan hastalığın ortadan kaldırılması değil nitekim iyileştirilmesidir. Bu hastalarda nüks yüksektir. Tedavide cerrahi olmayan steroid enjeksiyonları, kolajenaz enjeksiyonları ya da iğneler ile bantların ve yapışıklıkların gevşetilmesi yaklaşımları mevcuttur. Ayrıca avuç içinde sertleşme yapan bantların olumsuz etkisini azaltmaya yönelik yağ grefti uygulaması da yapılabilir. Nispeten daha etkin sonuç cerrahi ile elde edilir.

Dupuytren Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:

Hastalar ameliyatlarını sadece etkilen elin kol kısmından uyuşturulması neticesinde olacaklarından aynı gün taburcu olabilirler. Taburculuk sonrası bir gün sonra klinikte yara yeri kontrol edilir. Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir. Hastalarımın dikişleri 2 hafta sonra klinikte alınır. Hastalarıma ameliyat sonrası 3. günden sonra dikişlere rağmen erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi almaya başlamalarını öneririm. Yaklaşık 1. aydan sonra hastalarıma yaklaşık 3 ay daha sadece geceleri atel takmalarını tavsiye ederim.

Dupuytren Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar: Ameliyat sahasında kan birikmesi (hematom), parmak sinirlerinin hasarlanmasına bağlı duyu kaybı, yara yerinde enfeksiyon ve ameliyat esnasında kesilmiş cilt dokularında çürüme olarak sayılabilir.