YAPIŞIK PARMAK (SİNDAKTİLİ) AMELİYATI
Doğuştan parmakların yapışık olması durumudur. Görülme sıklığı 1:2000’dir. Erkeklerde iki kat daha sık görülür. Bazen eşlik eden bir sendrom mevcut olabilir. En sık 3. ve 4. parmaklar (%57) etkilenir. Bu hastalar en erken 6-12 aylık iken ameliyat edilmelidirler. Ameliyat öncesi elin grafisi çekilir. Grafiye bağlı olarak yapışıklığın komplike mi ya da basit mi olduğuna karar verilir. Ameliyat esnasında parmaklar birbirinden ayrılır ve ayrılma yerlerine vücudun başka yerinden alınan deri yaması yapılır.
Sindaktili Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:
Hastalar ameliyattan sonra aksi bir durum yok ise 1. günde taburcu edilirler. Ameliyat sonrası hastalarıma atel takılır. Ameliyat sonrası 3. günde yama yapılmış olan parmakların özel pansumanı açılır. Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat yerlerini güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir. Hastalarımın alınması gereken dikişler olmaz ve 10. günden itibaren atel kullanımını sonlandırırım ve hastalarımın fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi almalarını öneririm.
Sindaktili Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:
Yara yeri enfeksiyonu, deri yaması kaybı, yara yerlerinde çekme, parmak sinirlerinde hasarlanmaya bağlı duyu kaybı, parmağın uzanımsal düzleminde eğrilik ve damar yaralanmasına bağlı parmakta çürüme/kayıp olarak sayılabilir.