DAMAK YARIĞI AMELİYATI

Dudak yarığı ile beraber eş zamanlı görülebileceği gibi izole olarak tek başına da görülebilir. Dudak yarığı ile beraber olduğunda erkeklerde 2 kat daha sık görülürken izole olarak tek başına olduğunda kadınlarda 2 kat daha sık görülür. Ebeveynlerden birinde izole damak yarığı varsa doğacak çocukta görülme riski %6’dır. Ebeveynlerden birinde ve çocuklardan birinde izole damak yarığı varsa bir sonra doğacak çocukta görülme riski %15’tir. İzole yarık damakta izole anomali varlığı hastaların %17’sinde vardır ve en sık olanı da Robin Sekansı’dır (çenede küçüklük/gerilik, dilin ağızda geriye doğru sarkma yapması ve havayolu tıkanması). Öte yandan izole damak yarığından hastaların %41’inde eşlik eden bir sendrom mevcuttur. Annenin gebelik esnasında sigara, epilepsi ilaç kullanımı, retinoid ilaç kullanımı, steroid kullanımı, yüksek rakımda yaşamak ve baba yaşının 30’dan büyük olması damak yarığı açısından risk faktörüdürler. Ameliyat için uygun dönem 9-12. aylardır. Ameliyat esnasında eş zamanlı olarak kulak burun boğaz uzmanı tarafından kulak zarına içerde biriken sıvıyı tahliye etsin diye tüp takılır.

Damak Yarığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:

Bu bebekler ameliyat sonrası erken süreçte beslenmeye başlayabilirler. Erken süreçte en önemli durum bu bebeklerin ameliyat sonrasında da rahat nefes alıp verdiklerinden emin olmaktır. Ameliyat sonrası erken dönemde emzikten uzak durulmalıdır. Hastalar ameliyattan sonra aksi bir durum yok ise 1. günde taburcu edilirler.

Damak Yarığı Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar: 

Damakta fistül (delik), hava yolunda tıkanma, kanama, uzamış hastane ya da yoğun bakım yatışı, yutak kaslarında fonksiyonunda bozukluk, alt ve üst çene kapanmasında hizalanma bozukluğu ve orta yüz gelişiminde gerilik olarak sayılabilir.