DUDAK
Yaşlanmaya, yerçekimine ve güneşin etkilerine bağlı diğer dokularda olduğu gibi dudak dokusunda da kolajen iskelette gevşeme, dudak deri tabakasında incelme, kasta incelme ve ayrıca ağız çevresi dudaklarda kırışıklık, dişlerin görünümünde azalma, Cupid yayının eğriliğinde zayıflama ve belirsizleşme gibi problemler ortaya çıkarmaktadır. Bunların haricinde doğuştan mevcut olan gevşek dudak, uzun üst dudak, dişleri veya diş etini daha açık gösteren kısa üst dudak, ideal dış hatlarının olmaması ya da asimetriler de dudakların ve çevre dokuların yaşlanması ile beraber görsel memnuniyetsizliğe katkıda bulabilmektedirler. Dudağa yönelik müdahalelerde amaç dudağın estetik özelliklerini ona kazandırmaktır. Bu özellikler hacimsel ve şekilsel denge ile kazandırılabilir. Dudakların hacimsel ve şekilsel dengesinin kazandırılması bireyin kendi imajında iyileşme sağlar. Hastanın dudağa yönelik müdahale öncesinde herhangi bir kanama pıhtılaşma bozukluğu, bağışıklıkta baskılanma durumu, alerj’k reaksiyon hikayesi, E vitamini, bitkisel takviye ve çaylar, aspirin, kan sulandırıcı, NSAIDs (arveles, apranax, dicloron vb) kullanımı hikayesi doktoruyla paylaşılmalıdır. Hastanın bahsi geçen bu ilaçlara işlem öncesi yaklaşık 2 hafta kadar önce ara vermiş olması gereklidir.
Dudakları büyütmek için kullanılabilecek çeşitli dolgu malzemesi çeşitleri vardır. Bunlar kolajen, hiyaloüronik asit, kalsiyum hidroksiapetit, poly-l-laktik asit, polymetilmetakrilat ve silikon olarak sayılabilir. Bunlar içerisinde en sık kullanılan ve daha güvenli olan hiyaloüronik asittir.
Dudağın Dolgu ile Büyütülmesi: Hiyaloüronik asit işlemi sonrası hasta bir gece başı yüksekte kalacak şekilde uyumalıdır. Ayrıca hastanın işlem yapılan alanlara soğuk uygulama yapmasında fayda vardır. Hasta dilerse makyaj yapmaya işlemden 1 gün sonra başlayabilir.
Hiyalüronik Asit Uygulaması Sonrası Komplikasyonlar: Erken dönemde şişlik, morluk, kızarıklık gibi komplikasyonlar kendisini sınırlar ve yaklaşık 1 hafta sonrasında kendi kendilerine gerilerler. Geçici renk değişikliği, enfeksiyon, topaklanma ve nodüller, dolgunun çok yüzeysel olarak enjekte edilmesinden kaynaklanan mavimsi renk bozulması (Tyndall etkisi), lokal ya da sistemik hipersensitivite reaksiyonları, damar tıkanıklığı (%0.001) ve buna bağlı olarak dudakta çürüme komplikasyonlar arasında sayılabilir.
Dudağın İmplant ile Büyütülmesi: Bu yöntem kalıcı olduğundan hiyaloüronik asitte olduğu gibi belirli periyotarla tekrarlanması gerekmez. Fakat dudaklara yerleştiren cisimler yabancı cisim olduğundan buna bağlı sorunları da beraberlerinde getirirler. Bu amaçla politetrafloroetilen ya da silikon implant kullanılabilir. İmplant ile dudak büyütülmesi hastların %10’u implantın sonradan çıkarılması yönünde talepkar olur. İmplantla büyütmeler bağlı karşılaşılabilen sorunlar: Kanama, hematom, enfeksiyon (antibiyotik tedavi ve implantın çıkarılmasını gerektirir), implant ebatında çekme, implantın konulduğu yerden göç etmesi/yer değiştirmesi, kapsüler kontraktür, implantın ele gelmesi, sertlik, asimetri, dudakta uyuşma, alerjik reaksiyon, topaklanma, dudakta yara, implantın dudaktan dışarı çıkması (ekstrüzyon %1).
Dudağın Doku Aktarımı ile Büyütülmesi: Bu dokular yabancı dokular (pahalıdırlar) olabileceği gibi hastanın kendi dokuları da (fasiya, yağ) olabilir. Doku ile dudak büyütülmesi ameliyatları sonrasında hematom, enfeksiyon, doku sertleşmesi, dokunun açığa çıkması, yağ çürümesi, yağ kisti ya da atar damar tıkanmasına bağlı dudak dokusunda çürüme gibi komplikasyonla ile sonuçlanabilir.
Dudağın Hastanın Kendi Dokusunun İlerletilmesi ile Büyütülmesi: Ameliyat ile dudağın çevresindeki dokuların dudak içerisine ilerletilmesi ile yapılan dudak büyütme işlemleridir. Komplikasyonlar arasında >3 haftalık ödem, asimetri, yetersiz düzeltme, aşırı düzeltme, his kaybı, enfeksiyon, yara yerinde ayrışma olarak sayılabilir.
Dudak şekillendirmede yapılan diğer işlemler aşağı dönük dudak köşesinin yukarıya doğru askılanması, dudağın burun altından (öküz boynuzu dudak kaldırma/bullhorn liplift) indirekt/dolaylı olarak kaldırılması/askılanması ya da üst dudak komşu sınırdan yapılan ameliyat ile direkt (martı kanadı dudak kaldırma / “gull-wing liplift”) kaldırılması sayılablir. Bu ameliyatların komplikasyonları: >1 ay ödem, yetersiz düzeltme, aşırı düzeltme, enfeksiyon, ameliyat izinin kaba ve kötü iyileşmesi, burun deliğinde daralma (“bullhorn liplift” için), dikişlerde gevşeme, uyuşukluk, dikişe bağlı apse, asimetri ve hematom olarak sayılabilir.