BADEM GÖZ/KEDİ GÖZ (LATERAL KANTOPEKSİ/LATERAL KANTOPLASTİ) AMELİYATI

Bu ameliyatlar genel anlamda yaşlılığa bağlı alt göz kapağındaki sorunlara gidermek için yapılan alt göz kapağı blefaroplastisi ile kombine edilebilen cerrahi işlemler iken alt göz kapağında ortaya çıkan askılama sonrası gözlerde “badem” ya da “kedi gözü” görünümüne neden olduğundan genç kadınlar tarafından talep edilen bir ameliyat olarak öne çıkmaktadır. İşlem kabaca alt göz kapaklarını tutan salıncağın dış taraftaki taşıyıcısının daha da gerginleştirilerek göz küresi duvarına askılanması işlemdir.

Lateral Kantopeksi/Kantoplasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:

Hastalarımı ameliyat sonrası aynı gün aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim. Hastalarıma ilk 24 saat ameliyat kesilerinin olduğu alanlara 5 dakika aralıklı soğuk uygulama yapmalarını tavsiye ederim. Ameliyat sonrası kısa süreli de olsa göz kapaklarında morarma ve şişlik olması beklenen bir durumdur.

Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim.

Hastalarımın dikişleri ameliyattan bir hafta kadar sonra klinikte alınır. Ameliyat sahasının iyileşme durumuna göre bu süreçte ameliyat sahasına pansuman süreci olur.

Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm. Ameliyat sonrası 2 hafta boyunca aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmalarını öneririm. Ameliyat sonrası süreçte ödemin daha hızlı çözülebilmesi için tuzdan fakir diyetle beslenmelerini tavsiye ederim.

Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir.

Hastalarıma ameliyat sonrası bir hafta uyurken sırtlarının yastıkla destekli yüksek olarak (belden yaklaşık 45o bükülü) uyumalarını tavsiye ederim. 

Lateral Kantopeksi/Kantoplasti Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:

Asimetri (özellikle de alt göz kapağının yanlış pozisyona konumlandırılması) en sık karşılaşılan komplikasyondur. Göz küresi arkasına kanama olması en ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken komplikasyonudur ki körlükle sonlanabilir (%0.05). Göz kapaklarının tam kapanamaması (gözde kurulukla sonuçlanır), gözde batma hissi, göz korneasında çizilme, çift görme (genellikle kendi kendine düzelir düzlemez ise cerrahi gerekebilir), göz kapağında düşüklük (en sık nedeni ameliyat öncesi mevcut olan düşüklüğün ortaya konulamamış olmasıdır), kuru göz sendromu, ektropyon dediğimiz alt göz kapağının dışa doğru dönmesi, entropyon dediğimiz alt göz kapağının içe doğru dönmesi ve enfeksiyon olarak sayılabilir.

Estetik Cerrahi