KAŞ KALDIRMA/ALIN GERME AMELİYATI
Kaş alın bölgesinde yer alarak yüzün üst 1/3 kısmını oluşturur. Kaşlar ve saç çizgisi mesafesi yaklaşık erkekte yaklaşık 6 cm kadında yaklaşık 5 cm’dir.
Kadınlarda ideal kaş konumu: Kaş, gözün bebeğinin dış kenarının hemen üzerinde orta ve dış üçte birlik kısımların birleşiminde zirveye çıkan yumuşak bir kemer oluşturur. Kaş seviyesi tipik olarak göz küresi kemiğinin üst kenarının 3-5 mm üzerindedir. İç tarafta kaş iç göz kıvrımından ayın taraf burun kanadının dış hizasına doğru uzanan hatta dikine inen çizgiden başlar. Dış tarafta yani yanda ise kaş kavisini yaptıktan sonra iç tarafta olan başlangıç noktasına göre daha yüksek bir konumda güzün dış katlantısı ve aynı taraf burun kanadının dış sınırını birleştiren çizginin devamında sonlanır.
Erkeklerde ideal kaş konumu: Kaş seviyesi, göz küresi kemiğinin üst kenar seviyesinde veya ona yakın. Şekil olarak minimum kavislidir veya tepe noktasıyla nispeten daha yataydır.
Kaş kaldırma eve alın gençleştirme yönelik çeşitli yöntemler vardır. Bunlar botoks uygulaması, kaşların ipler ile askılaması ya da cerrahi işlem ile alından doku çıkarılarak yeniden dikilmesi gibi işlemlerdir. Kaş kaldırma ameliyatı lokal anestezi altında konforlu bir şekilde yapılır ve hasta aynı gün evine gider.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:
Hastalarımı ameliyat sonrası aynı günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim. Hastalarıma ilk 24 saat ameliyat kesilerinin olduğu alanlara 5 dakika aralıklı soğuk uygulama yapmalarını tavsiye ederim. Hastalarımda ameliyat esnasında konulmuş olan drenleri (biriken kanı tahliye etme aparatı) duruma göre ameliyat sonrası 1. günde çıkarırım.
Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim.
Alınması gereken dikişler olursa bunlar ameliyattan bir hafta kadar sonra klinikte alınır. Ameliyat sahasının iyileşme durumuna göre ameliyat sahasına pansuman süreci olur.
Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm.
Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir.
Hastalarıma ameliyat sonrası bir hafta hafta uyurken sırtlarının yastıkla destekli yüksek olarak (belden yaklaşık 45o bükülü) uyumalarını tavsiye ederim.
Hastalarıma 3. haftadan itibaren ameliyata bağlı izleri azaltmaya yönelik tavsiyelerde ve işlemlerde bulunurum. Yara izi iyileşmesi açısından gereklilik halinde yaklaşık 3 ay silikon tabaka kullanımı tavsiye ederim.
Ameliyat sonrası düzeltme işlemi için revizyon gerekirse bunu ameliyat sonrası birinci yıla planlarım.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:
Kafa derisinde uyuşukluk, saçlı deride yer alan ameliyat kesi hattında saç kayıbı, yüz sinirinin frontal dalının felci (kaşta düşüklüğe neden olur), kaşların fazla kaldırılmasına bağlı şaşkınlık ifadesi, yara iyileşme problemleri, hematom (ameliyat sahasında kan birikmesi) ve enfeksiyondur.