YÜZ GERME AMELİYATI
Yüz bir takım anatomik alt ünitelerin bir araya gelerek oluşturdukları harmonidir. Yüzün görsel uyumuna katkı sağlayan alt üniteler; burun, kulaklar, alt ve üst göz kapakları, kaşlar, alın, her iki yanak, dudaklar, çene ve boyunun üst kısımlarıdır. Bu yüzden yüze yapılacak olan estetik cerrahi müdahalelerde yüzü oluşturan her bir alt ünitenin problemi kendi içerisinde halledilirken bir yandan da diğer alt ünitelerle yapılan işlemin uyumlu olup olmadığı ya da başka yerlere de müdahale gerekip gerekmediği mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi takdirde elmacık bölgesinin kendi başına çok hoş durduğu fakat burun yanak geçişinin sorunlu olduğu yüzlerle sevindirici sonuçlara ulaşmak zor olur. Genel olarak yüze baktığımızda sorunu önemli bir kısmı yüz atrofisi (dokularda küçülme) ve yaşa bağlı yüz hacminde kaybı olan hastalar genellikle hem yüz cilt yüzey tedavilerinden hem de cerrahi gerdirme ameliyatlarından yetersiz iyileşme elde edeceklerdir. Bu tarz hastalarda yağ enjeksiyonları kullanılarak kaybedilen yüz hacmini geri kazanmak hasta memnuniyeti açısından daha fazla iyileşme sağlayabilir. Bununla birlikte, yaşa bağlı yüz atrofisi nadiren tek başına mevcuttur ve bundan rahatsız olan çoğu hasta her zaman tek başına yağ enjeksiyonları ile uygun şekilde tedavi edilmez. İzole yağ enjeksiyonlarının, önemli ölçüde yüz sarkması olan hastalar için faydası da şüphelidir. Sarkan yüzün yoğun yağ enjeksiyonu ile yüz hatlarında bir miktar iyileşme sağlasa da, genellikle alışılmadık derecede büyük, doğal olmayan bir yüz görünümüyle sonuçlanır. Sonuç olarak da yüz gerdirme ameliyatı ile birlikte veya sarkık dokuya müdahale edildikten sonra eş zamanlı yağ enjeksiyonları yapmak daha mantıklıdır. Yüz germe ameliyatında şakaklardaki saçlı çizgiden başlayarak kulak önünden inip ve kulak memesi altından dönerek kulak arkasından enseye doğru ilerleyen bir ameliyat kesisi olur ve bu kesi sonrası iyileşme sürecinde kalıcı iz olur.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:
Hastalarımı ameliyat sonrası birinci günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim. Hastalarımda ameliyat esnasında konulmuş olan drenleri (biriken kanı tahliye etme aparatı) duruma göre ameliyat sonrası 1-2. günde çıkarırım. Bu süre ameliyat sonrası koşullara göre değişkenlik gösterebilir.
Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim.
Hastalarıma ameliyat sonrası erken süreçte tuzlu ve ödem yapan gıdalarla beslenmekten kaçınmasını tavsiye ederim.
Alınması gereken dikişler olursa bunlar ameliyattan bir hafta kadar sonra klinikte alınır. Ameliyat sahasının iyileşme durumuna göre ameliyat sahasına pansuman süreci olur.
Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm.
Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir.
Hastalarıma ameliyat sonrası 2-3 hafta uyurken sırtlarının yastıkla destekli yüksek olarak (belden yaklaşık 30o bükülü) uyumalarını tavsiye ederim. Bu süreçte uyku esnasında yastık kullanmamalarını gerekirse sadece enseye destekleyici bir rulo kullanmalarını tavsiye ederim.
Hastalarıma 3. haftadan itibaren ameliyata bağlı izleri azaltmaya yönelik tavsiyelerde ve işlemlerde bulunurum. Yara izi iyileşmesi açısından gereklilik halinde yaklaşık 3 ay silikon tabaka kullanımı tavsiye ederim.
Altıncı haftaya kadar ağır egzersizlerin ve zorlayıcı sportif faaliyetlerin ertelenmesini öneririm.
Hastalarıma en az 2 hafta gece gündüz ve iki hafta sadece geceleri olmak üzere 1 ay boyunca gece ve gündüz özel korse kullanmalarını öneririm.
Ameliyat sonrası düzeltme işlemi için revizyon gerekirse bunu ameliyat sonrası birinci yıla planlarım.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:
Hematom: Ameliyat sahasında kan birikmesidir. Erkeklerde daha sık karşılaşılır ve ameliyat sonrası ilk 8 saat en riskli dönemdir. Aşırı miktarda olursa hastanın tekrar ameliyata alınmasını gerektirir. Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaç kullanımı ve hipertansiyon hastalığı hikayesi olanlar hematom açısından büyük risk oluşturmaktadırlar.
Enfeksiyon, yara iyileşme problemleri ve ciltte çürüme (sigara ve nikotin mamülü tüketenlerde risk ciddi ölçüde yüksektir), sinir hasarı (yüz sinirinde ya da diğer duyu sinirlerinde geçici ya da kalıcı felç).