RİNOPLASTİ (ESTETİK BURUN) AMELİYATI

Estetik burun ameliyatı ülkemizdeki her iki cinsiyet açısından da bakıldığında en popüler estetik ameliyatlardandır. Hastaların ameliyattan beklentilerinin makul ölçülerde olması ameliyat başarısı açsından önemlidir. Cerrahın ve hastanın hedefleri büyük ölçüde farklıysa, ameliyata devam etmek mantıklı olmayabilir. Hastalardan değiştirmek istedikleri ilk üç şeyi listelemelerini istemek ameliyat öncesi başlangıç için iyi bir fikir olabilir (özellikle spesifik olmayan estetik hedefleri olan ve estetik hedeflerinden emin olmayan hastalar için). Rinoplastide genel olarak burun ile yüz arasındaki dengesizlikleri gidermelidir. Hasta ile burunun yapısının bileşenleri arasındaki dinamik ilişki tartışılarak ameliyat esnasında yapılabilecek değişikliklerin sınırları iyi ve anlaşılır bir şekilde hastaya anlatılmalıdır. Ayrıca burun derisi kalın ve ince olmasına bağlı olarak bu durumun ameliyat sonrasında ne gibi etkileri olacağı da hastaya anlatılır. Öte yandan rinoplasti ameliyatı açık ve kapalı olmak üzere temel olarak iki farklı teknik ile yapılmaktadır. Teknik seçimi hastanın uygunluğuna göre ameliyat öncesi hasta ile tartışılır. Hastanın beklentileri olurun ötesindeyse bu durum açık bir şekilde hasta ile tartışılarak sınırlar önceden çizilir. Her plastik cerrahi ameliyatı öncesinde olduğu rinoplasti ameliyatı öncesinde de hastadan farklı açılardan fotoğraf görüntüleri alınır. Ayrıca hastayla hastanın burun cilt yapısının da ameliyat öncesinde konuşulması elzemdir. Bu yapı, ince ya da kalın olmasına göre ameliyatta yapılacak yapısal değişikliklerin ameliyat sonrası kendini belli edip etmemesinde rol oynar. Rinoplasti ameliyatları sonrası tekrardan değişiklik yapmak maksatlı ikincil yanı revizyon oranları %5-15’tir. Ameliyat esnasında burun şekillendirilmesine yönelik olarak burun orta hat kıkırdağı olan septumdan ya da kulak kepçesinden kıkırdak ya da kaburgalardan alınabilecek kıkırdak ya da vücudun başka yerlerinden alınabilecek yumuşak dokular kullanılmasına ihtiyaç olabilir.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:

Hastalarımı ameliyat sonrası 1. günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim. Ameliyat sonrası ilk 24 saat 5 dakikalık aralıklar ile sağ sol burun yanlarına ve alın ortasına olacak şekilde soğuk uygulama öneririm. Ameliyat sonrası kullanılan tamponlar delikli olduğundan ameliyat sonrası ilk günden itibaren okyanus suyu ile burun içi yıkama öneririm. Ayrıca hastama burun içi dikişlerde kullanması için antibiyotikli merhem reçete ederim. Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim. Hastalarım için kullandığım tamponları, ateli ve dikişlerini bir hafta sonra klinikte çıkartırım. Bu süreçte hastalarım saçlarını kuaförlerdeki geriye doğru yıkayabilirler. Ameliyat sonrası muhtemelen 3-4 gün boyunca kanlı bir burun akıntısı olacaktır fakat bu durum endişe gerektirecek bir şey değildir. Burun ateli çıkarıldıktan sonraki 4 hafta boyunca gözlük takmaktan kaçınılmasını öneririm. Gözlük takılacaksa eğer alına bantlanmalıdır.

Hastalarıma ameliyat sonrası sigara içmekten kaçınmalarını tavsiye ederim. Mümkün mertebe hastalarıma burun ovuşturmamalarını tavsiye ederim. Hapşırmamaya çalışın, ancak hapşırırsanız ağzınızdan hapşırmaya çalışın. Ameliyat sonraki 3 hafta süresince ağır egzersizlerden kaçının. Ameliyat sonrası 6 ay boyunca burnunuzu aşırı güneş maruziyetinden koruyun ya da güneş koruyucu kremler ile önlem alın. Ameliyat sonrası ödemin %80’i 1. ayda sonunda, %90’ı 6. ayda ve geri kalan %10’u 1. yılda çözünmüş olur.

Ameliyat sonrası revizyon ameliyatı yapılması gerekecek ise bu birinci yıldan sonra yapılır.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:

Kanama nadiren görülür ve ameliyat sonrası ilk 48 saatte sonlanma eğiliminde olur.

Enfeksiyon nadiren görülür ve antibiyotik tedavisi önerilir.

Hava alma yollarında yapışıklık ya da eğrilik.

Burun şekil ve hatlarına yönelik estetik komplikasyonlar.

Estetik Cerrahi