KOL GERME (BRAKİOPLASTİ) AMELİYATI 

Diyet ve egzersiz gibi tedavilere yanıt vermeyen kolun fazla deri ve/veya deri altı dokusu insanlara keyifsizlik ve yaşlanmışlık hissi verir. Bu nedenle hastalar kol germe ameliyatı olmak isterler. Üst ekstremitenin nörolojik veya vasküler bozuklukları (Kolajen-vasküler bozukluklar Ehlers-Danlos sendromu, progeria, elastoderma), kollarda lenfödem veya gerçekçi olmayan hasta beklentileri olan hastalar bu ameliyat açısından sakıncalıdırlar. Ayrıca, şiddetli eşlik eden hastalıkların varlığı (kalp hastalığı, tromboembolik hastalık, diyabet dahil), dengesiz kilo alımı veya kaybı durumları, gelecekte planlı gebelik, aktif sigara içmek ve keloid veya hipertrofik skar (abartılı yara iyileşmesi ve izi) geçmişi olan hastalar da nispi olarak bu ameliyat açısından sakıncalı grupta yer almaktadırlar.

Kol Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci:

Hastalarımda ameliyat esnasında konulmuş olan drenleri (biriken kanı tahliye etme aparatı) çıkarırım.

Hastalarımı ameliyat sonrası birinci günde aksi bir durum olmadıkça taburcu ederim. Hastalarıma taburculuk sonrası uygun ağrı kesici, antibiyotik ve ihtiyacı olan diğer ilaçları reçete ederim.

Hastalarıma ameliyat sonrası iki haftalık süreçte kollarını omuz seviyesinden yukarı kaldırmamalarını ve omuzdan çok açmamalarını ayrıca istirahat pozisyonundayken çok da aşağı sarkıtmamalarını öneririm. İki haftadan sonra yavaş yavaş hareket egzersizleri başlanabilir. Bu süreçte hastaların elden başlayıp omuza kadar devem eden baskılı sargı ve özel bası kıyafeti giymelerini tavsiye ederim.

Hastalarımın alınması gereken dikişler olmaz. Ameliyat sahasının iyileşme durumuna göre pansuman süreci olur.

Hastalarıma erken dönemde etkin hareket etmeyi öneririm. 

Hastalarım ameliyat sonrası 3. günde ameliyat sahalarını duşta yıkayabilirler. Duş sonrası ameliyat dikiş hatlarının güzelce temiz bir şekilde kurulanması sonrası pansumanının yapılması yeterlidir.

Hastalarıma 3. haftadan itibaren ameliyata bağlı izleri azaltmaya yönelik tavsiyelerde ve işlemlerde bulunurum. Yara izi iyileşmesi açısından gereklilik halinde yaklaşık 3 ay silikon tabaka kullanımı tavsiye ederim.

Hastalarımın ameliyat sahasındaki izlere yönelik bir yara izi azaltma işlemi gerekecekse bunu ameliyat sonrası birinci yıla planlarım.

Brakioplasti (Kol Germe) Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar:

Brakioplasti sonrası en yaygın şikayet genişlemiş, çirkin yara izleridir. Hastaların 12. aya kadar yara izinin olgunluğa ulaşmayacağı hatırlarında tutması çok önemlidir. Komplikasyonlar arasında, genişlemiş hipertrofik skar, yara ayrılması, seroma, enfeksiyon, parestezi/uyuşma, koltuk altı boyunca yara izi, doku deformitelerinin artık ayakta konisi ve tekrarlayan cilt gevşekliği bulunur. Kol germe ameliyatı sonrası komplikasyon oranları %25 – %40 arasında ve revizyon oranları %3 – %25 arasında değişmektedir. Yara izi ile ilgili olmayan en yaygın komplikasyon seroma oluşumudur.

Estetik Cerrahi